Erna Last – Kijk in de Vegte wint ook op de Weissensee

Klik op de foto voor een vergroting

Erna Last – Kijk in de Vegte wint ook de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Afgelopen zaterdag heeft de Genemuidense marathonschaatsster Erna Last – Kijk in de Vegte van Palet Schilderwerken schaatsmarathonteam historie geschreven door de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk te winnen. Eerder die week won ze ook al de Aart Koopman Memorial en de Born Sportcare Cup ploegenachtervolging en werd ze derde tijdens het Open Nederlands Kampioenschap.
Een week om nooit meer te vergeten, temeer daar Erna bezig is aan haar laatste seizoen als wedstrijd marathonschaatsster. Erna: het is mooi geweest en het is nu tijd voor andere zaken.
Zaterdag morgen stonden er een 65 tal dames aan de start voor de 200 kilometer Alternatieve Elfstedentocht. Het sneeuwde licht bij de start en het zou tijdens de wedstrijd alleen maar harder gaan sneeuwen. Zaak is dan om van voren te schaatsen in het peloton en attent te zijn. De wedstrijd werd volgens plan open gebroken door Ires van der Stelt (MKBasics) en ze kreeg mee Manon Kamminga. Rondenlang reden deze beide dames vooruit met een maximale voorsprong van 2 minuten. Het ideale scenario voor de schaatsmeiden, MKBasics en Palet Schilderwerken, die zo konden afwachten in het peloton en de andere ploegen moesten het werk doen om het gat dicht te rijden. Uiteindelijk werden de twee koploopsters terug gepakt en waren met nog een 100 kilometer te gaan er nog een 25 dames in de strijd. De overige dames waren vanwege achterstand en de zware omstandigheden al afgestapt. De omstandigheden waren door de vele sneeuwval zo zwaar dat de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd met 50 kilometer in te korten. Erna: op dat moment begreep ik dat niet, want het ging zo lekker en zag wel dat de andere dames het moeilijk hadden, maar zelf had ik wonderlijk geen last, voelde me sterk en had goede benen. Het peloton was ondertussen met nog 3 ronden van 12,5 kilometer te gaan uitgedund tot een 10 tal dames. Toen was het moment aangebroken om voor de aanval te kiezen. Vijf dames kwamen op kop van de wedstrijd, Mariska Huisman, Carla Zielman, Carien Kleibeuker, Elma de Vries en de Genemuidense Erna Last – Kijk in de Vegte. Het werd zwaarder door de toenemende sneeuwval. De sneeuwschuifmachines konden het niet meer aan en de scheuren in het ijs waren steeds moeilijker te zien. Als eerste moest Carla Zielman eraf, vorig jaar nog winnares, en niet veel later viel Carien Kleibeuker, ja en dan ben je gezien. Met nog twee ronden op het bord bleven dus Mariska Huisman, Elma de Vries en Erna Last – Kijk in de Vegte over. Toen was de voorsprong op de overige dames al zo groot dat uit deze drie dames de winnares zou komen. Toen Mariska Huisman ook kwam te vallen, waren het opeens twee ploeggenotes die op kop van de wedstrijd schaatsten. Elma de Vries (MKBasics) en Erna Last – Kijk in de Vegte (Palet Schilderwerken). In de laatste ronde werd de afspraak gemaakt als er een van beiden valt wachten we niet op elkaar. Gelukkig bleven beide dames op de been. Met nog 5 kilometer te gaan demarreerde Erna weg bij Elma en sloeg een gat van 50 meter. De voorsprong werd niet groter maar Elma kreeg het gat maar niet dicht, de zware inspanningen eisten hun tol. En Erna Last – Kijk in de Vegte kon op dit werk ijs en onder deze uitzonderlijke omstandigheden haar krachten goed kwijt, iedere slag was raak.
Na ruim 5 uur kwam Erna Last – Kijk in de Vegte als eerste over de finish, gevolgd door Elma de Vries op 7 seconden en derde werd Mariska Huisman op bijna 2 minuten.

Wat er daarna aan schaatssters binnen kwam is niet te beschrijven, schaatssters die niet meer wisten waar ze waren, hoe ze heetten, totale uitputting, gebroken, geknakt, sneeuwblind, de ene na de andere schaatsster viel direct na de finish in de sneeuw. De EHBO draaide overuren. Erna: ik wist niet wat ik zag en dat het zo erg was, het was een compleet slagveld, zelf ben ik twee keer gevallen, toen begreep ik pas waarom de wedstrijd was ingekort. De vergelijking werd gemaakt met de Elfstedentocht uit 1963. Zulk een zware Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee was in de 25 jaar dat deze georganiseerd wordt nog niet voorgekomen. Als je die dan weet te winnen, ja dan ben je gewoon een topper.

De Genemuidense Erna Last – Kijk in de Vegte was dan ook dik tevreden na een week Weissensee. Erna: hier op de Weissensee drie keer eerste en een keer derde worden in één week, dat kun je alleen maar dromen, en dat in mijn laatste jaar als marathonschaatsster. De Alternatieve Elfstedentocht winnen op de Weissensee, dat is na de echte Elfstedentocht, de mooiste wedstrijd van het seizoen. Een mooier afscheid van de Weissensee had ik me niet kunnen wensen. Maar maandag weer gewoon aan het werk en dan volgende week naar Zweden voor de laatste twee wedstrijden in de KNSB Grand Prix Cup. In dit klassement staat Erna eerste en schaatst daarom in het groene leiderspak. We zullen zien wat het wordt in Zweden, de vorm is er, de benen voelen nog steeds goed en ze heeft er zin in.

Klik hier voor de foto’s van Henk Kijk in de Vegte


 

7q318s59884snk8e