Laatste schaatsmarathon voor Erna Last – Kijk in de Vegte

Klik op de foto voor een vergroting

Laatste schaatsmarathon voor Erna Last – Kijk in de Vegte.

Afgelopen zaterdag 9 maart was de laatste wedstrijd voor de Genemuidense marathonschaatsster Erna Last – Kijk in  de Vegte. De wedstrijdschaats carrière werd afgesloten in Den Haag op het kunstijs van de Uithof met een afvalkoers en een mass-start. Beide waren onderdeel van de KNSB KPN Driedaagse marathonschaatsen.

Erna maakte haar debuut op het hoogst landelijke niveau op 7 oktober 2006, schaatsend voor Delta Keukens en Sanitair. Een jaar later werd de overstap gemaakt naar de schaatsmarathonploeg van Alida Pasveer BTN De Haas/Landjuweel. Hier kwamen de eerste successen. In 2008 werd de eerste Essent Cup marathon gewonnen op de Jaap Eden baan in Amsterdam. Het zelfde seizoen in 2009 2e op het ONK op de Weissensee en een week later werd de Grand Prix 2 wedstrijd gewonnen in Zweden. Een seizoen later op het natuurijs in Noordlaren tweede achter Maria Sterk. Met ingang van het seizoen 2010/2011 werd samen met Mireille Reitsma een dames marathon schaatsploeg opgezet met als hoofdsponsor MKBasics, en subsponsor Palet Schilderwerken. Hier kwamen de successen in het seizoen 2011/2012, eerste in de 1e etappe van de KPN Super Prestige op het ijs van Kwintus Nova te Biddinghuizen. Ook werd Erna Last – Kijk in de Vegte twee maal  gewestelijk kampioen van Overijssel en Gelderland 2012 en 2013. Vorig jaar opnieuw tweede op het ONK op de Weissensee en tweede in Zweden op het Runnmeer tijdens de KPN Grand Prix. Tijdens de natuurijsperiode vorig jaar diverse podiumplaatsen in de klassiekers, o.a. in de Veluwemeertocht 3e plaats.

Afgelopen seizoen werd het team van de schaatsmeiden uitgebreid met nog een dames marathon schaatsteam en schaatste Erna voor Palet Schilderwerken als hoofdsponsor. Een laatste seizoen met op natuurijs hele mooie uitslagen, want Erna moest het meer hebben van natuurijs met zware omstandigheden dan kunstijs, waar ze veelal in dienst van de ploeg schaatste. Dit jaar januari was de bekroning van een hele mooie schaatscarrière. Het begon met een vijfde plaats op het NK op het Veluwemeer bij Elburg en een tweede plaats in de klassieker de Ronde van Skasterlân. De week daarop stond de Weissensee in Oostenrijk op het programma. Het werd een week om nooit meer te vergeten. Maandags de overwinning in de Aart Koopmans Memorial, op woensdag derde tijdens de ONK. Donderdags werd voor de vierde keer op rij de ploegenachtervolging op de Weissensee gewonnen. En zaterdags kwam de mooiste overwinning in Erna ’s carrière; eerste in de Alternatieve Elfstedentocht, winnen onder Siberische omstandigheden.

In Falun Zweden werd de natuurijs schaats carrière afgesloten, daar werd het klassement gewonnen over vier Grand Prix wedstrijden op natuurijs.
Het wedstrijd schaatsen zit erop en er zal nu tijd vrij zijn voor andere zaken.
Schaatsen zal ik heus nog wel blijven doen, maar de druk van trainen en iedere zaterdagavond een wedstrijd schaatsen in het winterseizoen is voorbij.

Zaterdagavond werd er door de KNSB op gepaste wijze afscheid genomen van de schaatssters, met voor een ieder een mooi boeket bloemen. 

u3wnnpz64v3gi727