Laatste Weissensee Last-Kijk in de Vegte

Laatste Weissensee Last-Kijk in de Vegte

WEISSENSEE – Toeval bestaat niet. Erna Last-Kijk in de Vegte boekte haar eerste overwinning op de Weissensee bij haar laatste bezoek aan het Oostenrijkse bergmeer. De schaatsster uit Genemuiden stopt na dit seizoen.

Last-Kijk in de Vegte verraste met die mededeling luttele minuten nadat ze winnend over de streep was gekomen. "Dat ik hier nog mag winnen voordat ik stop, is een droom die uitkomt", verzuchtte de rijdster van Palet. "En het verandert niets aan de beslissing die ik heb genomen. Na dit seizoen is het afgelopen. Het is mooi geweest en tijd voor andere dingen."
 
Dat laatste is de voornaamste drijfveer voor de pas 26-jarige schaatsster, die de laatste jaren uitgroeide tot een vaste waarde in het peloton. "Ik rij nu zeven jaar op het hoogste niveau en al die tijd heeft mijn leven om de sport gedraaid. Voor dit seizoen had ik daarom voor mezelf al de conclusie getrokken dat het zo goed was. Ik weet best dat ik nog jong ben, maar dat verandert er niets aan."
 
Er is simpelweg meer in het leven dan schaatsen alleen, stelt ze. "Ik heb ook nog een baan, als leerplichtambtenaar bij de gemeente Zwarte Waterland en dat kost ook veel tijd. Afgelopen zomer ben ik naar Roemenië geweest om kinderen te helpen. Dat vind ik ook belangrijk. Zo zijn er meer dingen."
 
Drie overwinningen
 
Erna Last-Kijk in de Vegte boekte in haar loopbaan drie overwinningen. Naast die op de Weissensee waren dat zeges op Flevonice en op het natuurijs in Zweden. "Maar dit hier op de Weissensee betekent echt heel veel voor me. Ik kom hier al vanaf mijn zestiende, reed de 200 kilometer als toerrijder. En dan winnen, dat is fantastisch. Ze zullen nu nog wel gaan proberen me om te praten, maar dat gaat niet meer lukken. Ik stop. En zeker nu met een tevreden gevoel."
 
Dat stoppen geldt overigens niet alleen voor Last-Kijk in de Vegte. Ook ploeggenotes Mireille Reitsma (MK Basics) en Wieteke Cramer (Palet) hebben aangegeven na dit seizoen te stoppen.

(Bron: schaatsen.nl )


h97ha1a2c2w5eaud